Климатици и климатична техника - joehiggins.eu

Всичко за климатиците, което може да вие по полезно.

Исторически факти за климатици

Историята на климатика се зародила много отдавна, още в годините, когато хората всячески търсели начин да се охладят и да се скрият от жегите. Съществуват данни, според които още по времето на римски императори, в замъците били складирани купища сняг.

Интересна е и историята за халиф Ал Махди, чиито много жени ползвали ледени блокове, за да охлаждат телата си. За да бъдат създадени подобни ледени форми се ползвали специални дебели стени, които били част от летния дворец.

Ако след тези два случая все още не сме ви убедили, че хората в древността също намирали начин и допринесли за откриване на познатия ни днес климтик, то историята на персите вече може да докаже тези твърдения. Докато строели дворците си, те създали примитивни системи за охлаждане. Съоръженията напомняли за кули и с въздушни течения. Колкото по-надълбоко се влизало в тях, толкова въздухът ставал все по-студен. За подобни неща свидетелстват пещери, мазета, килерни и складови помещения днес.

Въпреки това откриването на климатика не станало за ден, два. Едва през 1815 г. наречието "кондиционер" станало популярно. То произхожда от английски „condition“, което значи състояние. По онова време французин на име Жан Шабанес се снабдява с британски патент за "поддържане състоянията на въздуха и коригиране на температурата в помещенията. В същото време, Майкъл Фарадей открива, начини за компресиране и втечняване на газове, а това негово откритие помогнало за охлаждане на въздуха. По този начин втечнения газ се изпарява. Въпреки най-голямото откритие за онова време било нужно време, за да се утвърди и приложи години по-късно, когато и реално се появява климатизацията през началото на миналия век в 1902 г. По това време 2-ма американци на име Алфред Улф и инж. Уилис Кериър допринасят за познатия днес, незаменим климатик. Първият проектира първия климатик на обществена сграда, а вторият измисля система за вентилация, която да пречиства на въздуха и да контролира и влажността.

За Уилис Кериър е характерно и творението му, което останало в историята с инсталиране в печатница Бруклин, Ню Йорк. Това устройство, значително понижили нивата на влага в помещенията и така той се прославил спасявайки печата. Само след 20 години по-късно в 1924 г. подобна система била инсталирана в магазин в Детройт. По онова време било истинско чудо, магазин да предлага наред със стоките и охлаждане и спасение от горещините.

Още в тази категория: « Защо да имаме клиамитк