Климатици и климатична техника - joehiggins.eu

Всичко за климатиците, което може да вие по полезно.

Защо да имаме клиамитк

Често и все повече хора се спират на мултифункционалното устройство, което едновременно топли в зимата и охлажда в лятото, а именно климатик. Задачата около изборът му обаче не винаги е лесна. Трябва да бъдат съобразени редица неща, а за неопитния човек, това може да се окаже и въпрос с повишена трудност.

1.         Защо да имаме климатик – съчетаването на две в едно или уред за отопление през зимата и машина, която да охлажда в горещините пести пространство, средства за покупка на два и повече уреда и е значително по-икономично от всеки друг вариант.

2.         Изборът на модел климатик трябва да е свързан и с консултация със специалисти. Добре е и всеки да направи проучване на пазара в България, за да е запознат с възможностите. Не са малко фирмите предлагащи различни марки и модели климатици, както и онези профилирани в дадена японска или друга марка.

3.         Покупка на климатик не бива и да е свързана единствено с цената, защото ниската стойност, често не може да предложи желания продукт.

4.         Гаранцията на устройството е не по-малко важен момент в правилния избор. Тя може да даде сигурност на новия притежател и да сведе до минимум разходите при евентуална повреда.

5.         Добър вариант е преди самата покупка на отоплително или охлаждащо съоръжение за домашни условия да се допитате и до познати, колеги, роднини, приятели, които използват различни технологии и модели климатици. Така придобитата представа ще е най-изчерпателна и полезна за последвалите действия.

6.         Много пъти за закупуване, поддръжка и техническа профилактика на климатик се разчита на различни фирми. В такива случаи е добре в началото да сте на ясно, за това, към кого и как да се обръщате, ако се налага да ползвате гаранционната карта. Така, например ако климатичното устройство е закупено от една фирма, а друга да го монтира. В такъв случаи фирмата, която се занимава с доставка и монтаж поема Гаранционното обслужване. Последното от своя страна означава, че ако климатика дефектира, то до мястото на разполагането му идват представители на квалифициран екип по поддръжка, а те установяват, какъв е дефекта. Едва след диагностиката му се преминава към нужните действия за отстраняване на аварията. В гаранцията може да са включени и демонтиране на телата на климатика и транспортиране, отстраняване на дефекта и наново монтаж.